ALPHEN-DONK bloedeloos, uitslag 0-0

Door onze razende reporter Joop Spee

Heeft een reporter recht op een snipperdag? Ja! Maar dan moet ie hem wel opnemen, anders kan ie wel eens gedwongen worden te kijken naar een potje dat in de eerste helft pijn deed aan de ogen.
De nummers vier en zes tegen elkaar, het was een aardige affiche. Maar daar bleef het dan ook bij. Het knalharde veld maakte goed voetbal heel lastig. Thuisploeg Alphen ging daar nog het beste mee om.
Beide teams startten met een drietal andere spelers ten opzichte van de door DONK gewonnen eerste wedstrijd. Bij DONK maakte centrale verdediger Pascal van Driel na een lange afwezigheid zijn rentree in het hart van de verdediging. Jeffrey Berlijn (blessure) en Sven de Wit (ziek geweest) ontbraken, terwijl Jeroen de Jong en Rik Bogaard op de bank begonnen.
DONK had er kennelijk voor gekozen om de harde knollentuin zoveel mogelijk te ontlopen. Vrijwel elke bal werd hoog weggetrapt, waarbij er ook nog eens heel wat direct over de zijlijn verdwenen. Het leverde allemaal niets op, behalve dan een belabberd kijkspel. Alphen van zijn kant legde verzorgder voetbal op de mat en probeerde via de handige Marwan Fennich spits Kevin Duthler in stelling te brengen. Gelegenheidslinksback Mike Sluijter en centrale verdediger Nick Sloof moesten regelmatig alle zeilen bijzetten om zich het gevaarlijke duo van het lijf te houden. Tot grote kansen leidde dit overigens niet. Bryan de Vries was de eerste die in de 9e minuut DONK’s keeper Bas van der Eem aan het werk zette. De sluitpost had geen moeite met het lage schot.
Na een korte opleving van DONK dankzij Dave Tol en een schot van Mike Sluijter dat ruim naast vloog ontstond in de 22ste minuut de eerste opwinding. Een Alphense dieptepass leek linkerspits Justin Verberg te bereiken. Scheidsrechter Khealiram floot voor buitenspel nog voordat de bal de Alphense aanvaller bereikte. Had hij dat niet gedaan dan had hij volgens spelregelkenners naar de middenstip moeten wijzen, omdat de bal onderweg ongelukkig werd beroerd door DONK’s captain Mark van Oosten die daarmee zijn eigen keeper kansloos liet. Geluk dus voor DONK!
DONK putte daar geen moed uit. Het bleef lange halen hanteren, een gemakkelijke prooi voor de Alphense defensie. De Goudse aanvallers kregen nauwelijks een bespeelbare bal.
Alphen van zijn kant deed tenminste nog iets opbouwends. Een combinatie tussen Marwan Fennich en Kevin Duthler eindigde echter in de betrouwbare handen van keeper Bas van der Eem. De goalie werd vervolgens bij het uittrappen gehinderd door Nordin Bolhandia. De rechtsback liep hierbij tegen een gele kaart aan.
Twee minuten later kreeg Alphen de enige echte kans van de hele eerste helft. Marwan Fennich draaide knap weg bij Mike Sluijter en schoot de bal langs Bas van der Eem. Tot opluchting van DONK verdween de bal net naast de verste paal.

In de tweede helft was Jeroen de Jong binnen de lijnen gekomen voor de zieke Mark van Oosten. DONK had zich kennelijk voorgenomen om wat meer druk te gaan zetten en ook voetballend wat meer op de mat te leggen. Dat lukte een kwartier lang heel goed. Zo zorgde een corner van Dave Tol in de 48ste minuut al voor verwarring, maar het liep met een sisser af.
In de 56ste minuut ontsnapte Dave Tol na een fraaie dieptepass van broer Ralph. De rechterspits ging recht voor het doel alleen op keeper Shay Noorlander af, maar zag tot zijn ontzetting dat de vingertoppen van de keeper een zeker lijkend doelpunt voorkwamen. Twee corners van DONK volgden die voor enig gevaar zorgden.
In de 57ste minuut bereikte een verre ingooi van Pascal Schouten spits Tijs Gommans. De goaltjesdief besloot de bal aan te nemen in plaats van in het doelgebied direct af te drukken, waarna ook dit gevaar voor Alphen geweken was.
DONK had de smaak echter te pakken. Jeroen de Jong knalde vanaf een meter of 18 laag en hard op doel, maar de grote teen van een verdediger voorkwam nog net een doelpunt ten koste van een corner.
Hierna luwde het offensief van DONK en was het weer Alphen dat de aandacht opeiste. Het leidde tot een prima inzet van Marwan Fennich in de 65ste minuut. De bal werd door Nick Sloof nog net voor de doellijn weggewerkt. In de 78ste minuut leed Pascal Schouten (inmiddels op een gele kaart getrakteerd wegens commentaar op de leiding) balverlies op het middenveld. Justin Verberg pikte de bal op, schudde Ralph Tol van zich af en schoot schuin voor de keeper hard in. Bas van der Eem redde echter bekwaam.
DONK werd in de laatste tien minuten van dit duel niet meer echt gevaarlijk, ondanks manhaftige pogingen van Rik Bogaard (in het veld gekomen voor Dave Tol) en Jeroen de Jong.
Alphen probeerde de overwinning nog uit het vuur te slepen door meer risico’s te gaan nemen. De ploeg bracht Omed Latifi, Aatif El Bouny en Robert Paling in de ploeg. Tot grote kansen leidde dit echter niet meer, omdat in de Goudse defensie vooral Pascal Schouten elk gaatje dicht liep.
Vermeldenswaard waren nog slechts de gele kaart voor Jeroen de Jong (onreglementair onderbreken van een veelbelovende aanval) en een schot van Marwan Fennich in de 89ste minuut. Ook nu werd de bal een prooi voor Bas van der Eem. Bij DONK viel Werner Overkamp in de slotminuut nog in voor Pascal van Driel.

Al met al bewees DONK zich in de strijd om de derde plaats en de derde periode een slechte dienst.