ALLES WAS ANDERS (NOU JA, BIJNA ALLES…..) DONK-Foreholte 1-1

Door razende reporter Joop Spee

De nagedachtenis aan het onlangs overleden clubicoon van DONK, Jober Thoen, stond centraal bij de wedstrijd DONK-Foreholte. Een voorwedstrijd van de jongste pupillen van beide verenigingen (uitslag 5-1 voor DONK), een enorme vlag met Jober’s foto daarop achter het doel van Foreholte, een even indrukwekkende als beklemmende minuut stilte en –last but not least- een thuisploeg die bereid was voor elke meter te strijden en in alles uitstraalde dat de tweede overwinning van het seizoen toch echt op 26 maart behaald zou gaan worden.

Alles was anders, ook voor uw reporter die voor elke wedstrijd werd opgewacht door Jober met de opstelling van beide elftallen. “Let op”, zei hij dan nadat ik een keer de mist in was gegaan met een verkeerde naam van een speler van de tegenpartij,” hun keeper staat op dit wedstrijdformulier niet bovenaan!”

Alles was anders , behalve dan dat DONK voor de vierde keer dit seizoen een zeker lijkende zege in de absolute slotfase alsnog verspeelde…..

DONK ging van start zonder Rik Bogaard (op de terugweg van een blessure, maar wel op de bank), captain Jeffrey Ysselsteyn (geschorst), Mark van Doeland (blessure) en Charaf Akoub (trainingsachterstand door schoolverplichtingen). Het maakte de weg vrij voor jeugdspeler Marvin Vat, die de zware taak had om Jeffrey Ysselsteyn te doen vergeten. Hij deed dit overigens met verve.

Nadat de eerste plaagstootjes door Foreholte waren uitgedeeld was het plotseling DONK dat een levensgrote kans kreeg om op voorsprong te komen. Mohammed Jrezzi ontsnapte aan buitenspel ( scheidsrechter van Sprang negeerde het vlagsignaal van zijn assistent), omspeelde keeper Matthijs Guyt, maar had vervolgens teveel tijd nodig om de bal in het gapend lege doel te deponeren. De doelman bleek in tweede instantie alsnog de reddende engel voor Foreholte.

Vier minuten later kon de eerste kans voor Foreholte genoteerd worden. Spits Sam Lemmers kopte van dichtbij tussen de palen, maar DONK’s keeper Bas van der Eem redde bekwaam.

In de 17e minuut zag Foreholte zich genoodzaakt om te wisselen. Tjeerd van der Zwaan moest het strijdperk geblesseerd verlaten. Zijn vervanger was Oscar Arroyo.

Het verdere verloop van de eerste helft gaf een op en neer golvend spelbeeld te zien. Er was geel voor Mike Sluijter van DONK voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal en voor Oscar Arroyo van Foreholte voor het in de rug lopen van Ralph Tol.

Kort voor rust ontstond er nog enige opwinding toen Rik Grondel van Foreholte op de lat kopte. Scheidsrechter Van Sprang had echter buitenspel geconstateerd.

De tweede helft begon met een opmerkelijke wijziging. Foreholte had zijn assistent-scheidsrechter vervangen. Of er sprake was van een blessure vermeldt de historie niet, maar waarschijnlijker was dat de al eerder getoonde onvrede over de arbitrage de reden van de wissel was.

In de 49ste minuut overspoelde een golf van vreugde spelers en aanhang van de thuisploeg. DONK’s onvermoeibare linksback Jeffrey Berlijn begon ver voor de middenlijn aan een imposante rush die vijf meter voor de achterlijn onreglementair gestuit werd. Georgio Petridis stuurde de vrije trap richting tweede paal waar Marvin Vat een luchtduel in zijn voordeel besliste en koppend voor de luid bejubelde 1-0 zorgde. Het was schitterend om te zien hoe de doelpuntenmaker geen seconde aarzelde en , gevolgd door zijn medespelers, linea recta naar de foto van Jober Thoen rende om aldaar het vreugdedansje uit te voeren. De spelers van Foreholte keken er wat beduusd naar. “Dit moet wel een heel bijzondere man geweest zijn” kon je ze bijna horen denken.

Foreholte probeerde uiteraard met man en macht het tij te doen keren, maar de Goudse verdediging stond als een huis. Wel slopen er langzaam maar zeker steeds meer irritaties in het spel van beide ploegen. Scheidsrechter van Sprang, die ongetwijfeld wel eens betere dagen heeft gekend, was daar met een aantal warrige beslissingen en onbegrepen gele kaarten debet aan.

Bij DONK werd de moegestreden Marvin Vat in de 69ste minuut afgelost door Issam Aarab. Vijf minuten later kopte Foreholte’s spits Sam Lemmers knap in, maar Bas van der Eem redde uitstekend. In diezelfde minuut kwam bij Foreholte Tom Narroyo Sejad Navabi aflossen. Drie minuten later verscheen bij DONK Rik Bogaard binnen de lijnen. Hij verving Mohammed Jrezzi.

Het ver oprukkende Foreholte liet achterin zeeën van ruimte open. Vooral de sterk spelende backs van DONK, Dave Tol en Jeffrey Berlijn, zorgden vanaf de flanken voortdurend voor gevaar. Diverse keren slaagden hun goed vrijgespeelde medespelers er echter niet in om een zuivere eindpass af te leveren of om een schot tussen de palen af te leveren.

DONK leek de buit eenvoudig binnen te hebben. De ploeg lijkt echter een abonnement te hebben op het weggeven van een zekere overwinning. Ook nu sloeg het noodlot weer, bijna uit het niets, kiezelhard toe. In de 85ste minuut verlengde de vrijstaande Ton Arroyo een voorzet net voldoende met het hoofd om keeper Bas van der Eem kansloos te laten, 1-1. Verslagen stortten de DONK-spelers ter aarde.

Met Wouter Lubken voor Ralph Tol werd nog een keer gas gegeven. Met de moed der wanhoop werd alles op de aanval gegooid. Volgens scheidsrechter van Sprang trapte Issam Aarab met een  tackle het gaspedaal te diep in. De middenvelder kon met direct rood inrukken, een wel heel zware straf.

Foreholte’s rechtsback mocht na een pittige tackle wel blijven staan. Hij kreeg geel.

Het bleef bij 1-1, tot ontluistering van de spelers van de thuisploeg die voor hun Jober Thoen door het vuur waren gegaan.

Al met al toch een wedstrijd van de DONKianen waarin strijdlust, bezieling en de absolute wil om te winnen de boventoon voerden. Dat smaakt naar meer.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij het Delftse Concordia.