DONK WINT MET HAKKEN OVER DE SLOOT DONK –STOLWIJK 1-0

Dankzij een loepzuivere vrije trap van Mark van Doeland is DONK erin geslaagd om Stolwijk voor de tweede keer dit jaar aan zijn zegekar te binden. Aan de Nieuwe Donkstraat werd het in een hard duel 1-0 voor de thuisploeg.

DONK startte zonder aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn (kuitblessure) en Michael Verdouw. Het centrale verdedigingsduo werd gevormd door Marvin Vat en Jordy de Jong, terwijl Sjors van Hanswijk weer linksback speelde.

Het eerste wapenfeitje in deze wedstrijd kwam op naam van DONK. De Gouwenaars mochten al binnen zestig seconden een hoekschop nemen, maar zoals al vaker dit seizoen kwam hier totaal geen gevaar uit.

Het was Stolwijk dat in de derde minuut op voorsprong had moeten komen. De beste speler van de bezoekers, Joost van Niekerk kreeg een tel de tijd om een fraaie dieptepass op links te verzenden en deed dat dan ook. De bal werd knap voorgezet in de voeten van de volledig vrijstaande mee opgerukte aanvoerder Peter Baauw. De middenvelder stuitte echter op de vakkundig uitgelopen DONK keeper Bas van der Eem. Het zou de enige kans van de wedstrijd voor Stolwijk blijken te zijn.

DONK stelde daar weliswaar het betere veldspel tegenover, maar slaagde er zelf ook maar mondjesmaat in om tot echt grote kansen te komen. Mogelijkheden waren er wel, vooral als de backs Sjors van Hanswijk en Dave Tol zich aan het front kwamen melden. Zo kreeg Rik Bogaard, kort nadat een doelpunt van Stolwijk was afgekeurd wegens buitenspel, in de achtste minuut een schietkans na goed doorzetten van Dave Tol. Zijn schot vloog echter naast.

Even later viel de eerste gele kaart. Hij was voor Stolwijks nummer 10 Rik van Eijk wegens commentaar op de leiding.

Na een dik kwartier kreeg Zakaria Azaay voor het eerst de gelegenheid hard uit te halen. Zijn schot vloog echter over het vijandelijke doel.

In de 24ste minuut liet Sjors van Hanswijk iedereen zijn hielen zien. Hij trok de bal voor op Rik Bogaard die de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet net over het Stolwijkse doel zag verdwijnen.

Daarbij bleef het voorlopig. DONK had voortdurend te veel tijd nodig om de juiste keuzes te kunnen maken en zelfs vrije trappen en corners eindigden in niemandsland.

In de 31ste minuut werd DONK’s linkerspits Zakaria Azaay op de bon geslingerd wegens commentaar op de leiding. Even later werd hij door interim trainer Patrick Akerboom gewisseld voor jeugdspeler Tim Houdijk. Kort daarvoor had DONK de kans gehad om op voorsprong te komen. Mark van Doeland zette Rik Bogaard knap vrij op de rechtervleugel. De Goudse captain zag twee medespelers vrij voor het doel van keeper Harvey van der Stelt staan. Zijn lage pass kon echter nog net met de moed der wanhoop onderschept worden.

In de tweede helft speelde DONK tegen de straffe wind in, in het algemeen wat eenvoudiger voetballen dan met de wind in de rug. Binnen zeven minuten konden al vier corners worden genoteerd, een voor Stolwijk en drie voor DONK. Alle verdienden het predicaat “treurig”.

Na 54 minuten speeltijd kreeg DONK eindelijk weer eens een echte kans. De goed ingevallen Tim Houdijk vond met een goede pass de vrij in het strafschopgebied opgedoken Imad El Yousfi. DONK’s rechterspits schoot echter te gehaast hard naast en over het doel van Harvey van der Stelt.

Seconden later ging Georgio Petridis over de knie in het strafschopgebied van Stolwijk. Scheidsrechter van der Geest zag er geen penalty in. Het leidde tot het nodige commentaar op de leiding en uiteindelijk tot een gele kaart voor Rik Bogaard.

De 57ste minuut bleek er een om te onthouden. Een Stolwijkse verdediger probeerde de bal weg te werken maar raakte hem volkomen verkeerd. Keeper Harvey van der Stelt probeerde nog met de hand een corner te voorkomen en zag even later tot zijn verbijstering dat scheidsrechter Van der Geest de mislukte trap als terugspeelbal had beoordeeld. Een indirecte vrije trap voor DONK schuin rechts voor het Stolwijkse doel was het gevolg. Georgio Petridis legde de bal breed voor Mark van Doeland. De middenvelder leek veel te lang te wachten met zijn schot, maar drukte pas af toen een Stolwijkse verdediger een gat in de muur liet vallen. Onhoudbaar plofte de bal tegen de binnenkant van het zijnet, 1-0.

Hierna gebeurde er weinig meer dat de verkleumde toeschouwers nog wist te verwarmen. DONK kwam er in de 68ste minuut nog een keer goed uit, maar de eindpass van Imad El Yousfi kon nog net geblokt worden.

In de slotfase sprak DONK nog twee wissels aan. Marco Douma kwam Wessel Akerboom vervangen, terwijl de geblesseerd geraakte Rik Bogaard plaats maakte voor Werner Overkamp. Die laatste kwam er met een gele kaart na een wilde tackle in de 81ste minuut nog genadig van af. Eerder was er ook al geel voor Peter Baauw van Stolwijk.

Voetballend gebeurde er bitter weinig meer in de laatste twintig minuten van dit duel. DONK, met een sterk spelende defensie, controleerde het spel eenvoudig, terwijl Stolwijk zich steeds vaker verslikte in de harde meewind.

Het venijn bleek in de staart te zitten. Donkiaan Marco Douma zette van achteren een te harde tackle in op de benen van Danny Rietveld. De Stolwijkse verdediger nam wraak door zich met een kamikazesprong bovenop de dader te werpen. Het hoort niet op een voetbalveld thuis maar het was eigenlijk vermakelijk om scheidsrechter van der Geest als een soort rugbyscheidsrechter op zijn hurken deze “scrum” te zien beoordelen. Het eindresultaat: rood voor beide kemphanen voor hun optreden tijdens deze stoeipartij. Stolwijker Danny Rietveld bleek zich bovendien ernstig geblesseerd te hebben toen hij zich doldriest op zijn tegenstander stortte en daarbij ongelukkig terecht kwam. Een arm uit de kom was het trieste eindresultaat.

Seconden later floot scheidsrechter van der Geest voor de laatste maal. Het bleef dus bij een zwaar bevochten maar verdiende overwinning voor DONK.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij NOC-Kralingen.