De sportcolumn no 290 Van helaas naar hoopvol.

Helaas zag ik mijn cluppie ,overigens wel verwacht , verliezen van zijn grootste concurrent, maar dat het na zes minuten over zou zijn was voor vriend en vijand een teleurstelling. Reacties achteraf, bleek opfokken, mede aanleiding voor domme kaarten. Kuijpers een van onze momenteel minst presterende scheidsrechters gaf geen geel ,toen wel geel en werd door vriend Makkelie opgedragen er rood van te maken. Wat? de scheidsrechter beslist altijd ? De VAR bepaald ! scheidsrechters worden ondergeschikten.

Ik denk dat de fout ligt bij de spelers zelf ,maar dat Dik van Egmond voor het vierde jaar op rij Kuijpers voor de derby aanstelt is dommer dan dom . Zeker als je wet dat hij niet tot de top van dit moment behoort, geef een talent, die nu presteert die wedstrijd.

Maar ja dat er iets mis zit in Zeist is duidelijk.

Toch ben ik na dit weekend hoopvol, gelukkig kent het amateurvoetbal geen VAR, zodat we nog steeds voetbal zien dat gebaseerd wordt op inzet, techniek en karakter , onder leiding van en scheidsrechter die de baas is over zijn eigen beslissingen. Dat hoort bij het spelletje.

Ik zag wekelijks vanaf de bekerstart veel amateurwedstrijden rondom Gouda en heb genoten van het niveau van veel scheidsrechters de manier waarop zij floten was verrassend en zeer positief .Uiteraard is er een lichting met speciale begeleiding ,jong talenten, maar die zijn er en dat is hard nodig, Dan hoeft de KNVB geen 70 jarige te soebatten om toch te fluiten ,want er zijn te weinig scheidsrechters. Laat de jeugd doorstromen en die 70 jarig op lager niveau actief zijn, dan hoeven de kranten hem na Stolwijk -Donk niet te kraken.

Wat ook fijn is dat de Goudse clubs toch redelijk tot goed meedraaien na een mindere start.

Donk een Gouda tellen duidelijk mee, met een jonge selectie, houden zo ! Olympia zal moeten knokken om de neergaande lijn te doorbreken ,tegenvaller voor mij .

Ona ligt nog redelijk op koers maar zal wekelijks aan de bak moeten ,dat is zeker.

Tenslotte de Jodan Boys, volgens de reacties op straat wordt dit een moeilijk jaar. Ook  zal na de overwinning j.l.zaterdag het puntensaldo moeten worden opgevoerd, anders lijkt het mij verstandig om volgend seizoen de jeugd en eigen mensen in te gaan zetten, want jaarlijks 10 contractspelers is weggegooid geld .Dat kan men beter gebruiken voor positievere zaken. Daar is de club te mooi voor zeker als amateurclub. niks betalen voor promotie. (lukt al jaren niet)

Ferdy Kolster