De Sportcolumn no 286 Slot aan de competitie 2017 – 2018.

Na de spannende strijd in de play-off serie bij de betaalde groep ,is het doek gevallen en gaan drie eredivisie clubs ,het proberen in de lagere groep ( nu nog Jupiler ,maar straks anders genaamd). Een hard gelag want promotie en terugkomen binnen een seizoen is een hele kunst als je de tegenstanders ziet. Het zal de spanning op de vrijdagavond wel vergroten en ik denk dat niemand zijn geld op welke club durft te zetten.

We wachten het maar af. Ik gun het Sparta het meest dat het gaat lukken niet vanwege d instelling van dit seizoen ,maar vooral omdat de club in de na strijd door het onthouden van twee strafschoppen wel erg is benadeeld.

Wat tevens aantoont; wat ik al eerder schreef ; dat het systeem van video-referee een verloren zaak is. Wat waardeloos voor de scheidsrechter. Je mag steeds door de verongelijkte partij naar de camera worden gestuurd en dan maar kijken of je gefaald hebt ,of je laat je collega barsten en beslis zelf verkeerd om niet af te gaan. Zie bij Sparta.

In Engeland is het project video al stopgezet , in Duisland zorgde het voor meer irritatie en rellen, men twijfelt sterk aan voortzetting . Nu het WK in Rusland nog en het kan in de prullenbak. Wat zullen veel scheidsrechters blij zijn ondanks foutjes weer vrijuit te kunnen fluiten.

Slechts de controle op de doellijn is een succes. Waar iedereen het nut van inziet .Het lijkt mij na dit seizoen beter om de cursus assistent scheids eens te bekijken ,want wat heb ik me geërgerd aan de vele fouten en de bemoeienis met spelsituaties. Maar ja dat zal men in Zeist zelf toch ook wel hebben gezien.?

Dan de amateur. Mijn column is uiteraard een persoonlijke mening als voetballiefhebber, speler, trainer en oud-scheidsrechter. Dus ook ik zit er wel eens naast schreef ik eind april, begin mei dat de Goudse clubs weinig kansen op meer hadden, maar wat is waar: Donk, Gouda Z , haalden toch maar  de nacompetitie.  Ona en Olympia net niet ,terwijl de Jodan Boys weer een seizoen redelijk meedraait, Doch het doel van Promotie weer niet haalde, dus weer 10 nieuwe contracten  . Of zomaar een vraagje : “Wat de Boys als grote vereniging jaarlijks presteert is fantastisch ,maar zou het niet tijd worden de eigen jeugd een kans te gaan geven door te breken ?”, zeker als je zoveel jaren je doel mist van promotie. Ik denk dat veel Gouwenaren de club blijven volgen uit waardering voor hetgeen de vrijwilligers jaarlijks bereiken. Het hogere niveau is mooi ,maar niet noodzakelijk en zal met eigen jeugd misschien ook wel haalbaar zijn.

Misschien iets om in de vakantie over na te danken bestuur, er lopen zat Jodan Boys talenten in onze omgeving rond, haal ze terug en  bestel of koop geen geld wolf uit het land.

Zomaar een tip van een oud-aanvoerder, graag gedaan en eenieder tot september en fijne vakantie

Ferdy Kolster

22-04-2018